Porcul cu chip al lui Musk: o speranta pentru bolile creierului uman

Mai intai faptele: creierul unui porc a fost chipat.
De fapt, compania lui Elon Musk, Neuralink, a demonstrat un chip implantabil, cu o retea de peste 1000 de microelectrozi (microsenzori) in creier.

Cu ajutorul ei, demonstratia ne-a aratat ca analizand semnalele de la neuroni putem sti cand porcul mananca sau cand isi doreste sa manance.

Semnalele electrice ale creierului au putut fi interpretate si asociate actiunilor animalului. In timp real.

Ce este insa fabulous nu se refera la felul in care “dispozitivul ar controla creierul si gandurile noastre”. Niciun pericol pentru free will aici, suntem ani lumina departe de scenariul din “Inception” sau din “Black Mirror”. Nu ne va downloada cineva memoria sau ne va implanta ganduri si idei care ne vor obliga sa actionam dupa bunul plac al altora…

Ce este fabulos nu se refera nici la inregistrarea microsemnalelor neuronale in timpul unei activitati sau a unei trairi. Facem asta de peste 10 ani – daca este sa ne amintim numai de neuronul care se activa la fețele celebritatilor din experimentul “ The Jennifer Aniston Neuron “ al celor de la California Institute. Aveti povestea aici, pentru cei curiosi.

Ce este cu adevarat fabulous este miniaturizarea tehnologica a chip-ului Neuralink.

Acesta este un pas care promite solutii inimaginabile pana acum pentru pacientii suferinzi de boli neurologice si ma refer aici in special la domeniul meu de suflet, epilepsia. In acest domeniu exista deja un dispozitiv  care este marketat de ani buni pe piata din Statele Unite de catre cei de la Neuropace Inc. care insa este urias in comparatie cu ce ni se propune acum, dificil de tolerat si care incorporeaza doar 2 electrozi care culeg numai macrosemnale.

Neuralink e fata de el ceea ce este o vrabie fata de un elefant. Dar o vrabie mai inteligenta si mai sofisticata.

In plus tehnologia e sigura si dispozitivul poate fi implantat de catre un robot, fara erori umane, intr-o interventie de 1 h, fara anestezie generala care necesita o singura zi de internare.

Daca lucrurile stau intr-adevar asa si nu este doar marketing la mijloc am putea avea rapid o tehnologie inestimabila pentru tot ce inseamna neuromodulare in medicina!

Neuromodularea, dupa cum stiti, este monitorizarea impulsurilor electrice emise de creier pentru a detecta din timp, de exemplu, o criza epileptica. O criza care poate fi ameliorata sau oprita cu ajutorul unor alte impulsuri electrice, trimise cu aceiasi electrozi. Ca un fel de   paratraznet al furtunii electrice care se imtampla in creier in timpul crizei.

Asta inseamna nu controlul mintii, ci al bolilor. Speranta, si nu spaima.

Aceasta este cu adevarat vestea buna adusa de Musk.

E pentru cei care sufera acum, de boli reale, si nu de teoria conspiratiei…

Ioana Mindruta

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s