Cum reusim sa indreptam natura. Costuri si oameni

Costul unui caz rezolvat

In functie de complexitatea cazului, costul acestor proceduri din etapa prechirurgicala si chirurgicala privind strict materialele consumabile (electrozi) este intre 1000 si 5000 euro/caz rezolvat.

Costul unei astfel de interventii pentru 1 caz rezolvat intr-un centru european de chirurgie a epilepsiei este intre 20.000 si 80.000 de euro pentru bolnavii care nu gasesc aceasta facilitate in tara si apeleaza la fondurile de tratament in strainatate ale Ministerului Sanatatii sau ale Casei de Asigurari.

In Romania nu exista estimari ale costurilor indirecte.

IMG-20121012-00004

Literatura internationala arata o amortizare a costurilor evaluarii prechirurgicale si a interventiei in sine la in medie 7 ani postinterventie.

Evaluarea prechirurgicala si interventia operatorie este indicata in special la copii si adultii tineri (18-45ani), grupe de varsta la care este demonstrat ca aduce beneficii clare pentru individ si societate.

Starea infrastructurii existente

In Romania exista un centru in care functioneaza Unitati de Monitorizare a Epilepsiei care efectueaza evaluarea prechirurgicala. Este vorba despre Spitalul Universitar Bucuresti –Clinica de Neurologie – Sef de Lucrari Ioana Mindruta.

Functionarea acestei unitati se realizeaza prin entuziasmul echipelor de neurologi intrucat aceste proceduri nu sunt recunoscute de Casa de Asigurari  si nu exista un DRG de codificare. 

Evaluari complementare sunt necesare in toate cazurile  – testarea neuropsihologica care este efectuata in Spitalul Obregia – Clinica de Psihiatrie II – Conf. Catalina Tudose. Aceasta testare se efectueaza preoperator si dupa interventie la 6 luni, 1 an si 2 ani.

Etapa chirurgicala este derulata in Spitalul Bagdasar – Clinica de Neurochirurgie Functionala. 

Rezultate preliminare – cazuri rezolvate

In ultimii ani au fost explorate prechirurgical in medie 20 cazuri/an de adulti si copii cu epilepsie farmacorezistenta si au fost efectuate in tara 26 de interventii dupa protocolul de mai sus. Toti acesti pacieti prezentau crize epileptice cu pierdere de constienta si eventual cadere, cu frecventa zilnica sau saptamanala. Principala limitare este legata costul consumabilelor sub forma electrozilor de monitorizare (mai sus mentionat) si necesarul de up-grade si service al sistemelor de inregistrare.

IMG-20121024-00023

Toti pacientii au avut beneficii certe in urma interventiei: 21 de pacienti nu mai prezinta crize epileptice (vindecare – Engel I in clasificarea internationala a evolutiei postchirurgicale) la un interval mediu de urmarire de 37.5 luni (intre 6 ani si 3 luni). Trei pacienti prezinta crize rare, neinvalidante (Engel II) si au ramas sub tratament medicamentos. Cincisprezece  pacienti nu mai primesc medicatie si sunt complet reinserati social. Rata complicatiilor operatorii a fost de 3.84% comparabila cu alte centre internationale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s