Cand medicamentele nu mai ajuta: epilepsia farmacorezistenta

Date despre epilepsia farmacorezistenta:

Pentru un procent de 20-40% dintre acesti bolnavi, cea mai mare parte tineri si copii, cu epilepsii focale, crizele nu mai pot fi controlate cu tratamentul medicamentos, asadar devin farmacorezistente.

Definitia epilepsiei farmacorezistente  este bazata pe studiile epidemiologice si arata ca poate fi aplicata situatiilor in care controlul crizelor a esuat dupa 2 incercari de tratament cu medicatie antiepileptica corect aleasa si in doze adecvate si nu este necesar a astepta incercarea tuturor medicamentelor aflate in uz intr-o anumita tara pentru ca sansa de a mai obtine controlul complet al crizelor dupa 2 incercari nereusite este de sub 3%.

Aceasta categorie de bolnavi sunt condamnati la a continua sa prezinte crize frecvent, uneori zilnic, in ciuda tratamentului adecvat cu 2-4 medicamente antiepileptice si constituie o povara semnificativa pentru sistemul de sanatate. In acelasi timp majoritatea isi pierd locurile de munca datorita absenteismului legat de consecintele crizelor sau a caracterului neprevazut, jenant social al acestor episoade.

Pentru acesti bolnavi exista dovezi clare din literatura si experienta centrelor internationale cu programe de chirurgie a epilepsiei de aproximativ 40 ani demonstrand eficacitatea procedurilor de rezectie chirurgicala a focarului epileptic ghidata de informatiile obtinute in etapa de evaluare prechirurgicala specifica.

IMG-20140227-00127

Managementul epilepsiei farmacorezistente:

a) Etapa de evaluare prechirurgicala este momentul critic care decide eligibilitatea unui pacient pentru interventia chirurgicala sau pentru proceduri paleative de stimulare cerebrala si presupune investigatii specifice intr-un centru specializat in diagnosticul si tratamentul epilepsiei.

Selectia pacientilor se bazeaza pe datele obtinute din explorarea video-electroencefalografica de lunga durata cu obtinerea si inregistrarea crizelor habituale ale pacientului intr-o Unitate de Monitorizare a Epilepsiei, parte a  clinicii de neurologie care poate conduce studii supraspecializate in acest domeniu. In cadrul unei astfel de explorari, pacietul poate fi inregistrat intre 3 si 8 zile pana la obiectivarea si caracterizarea comprehensiva a crizelor de care sufera ca si a patologiilor associate(10) Aceste date sunt ulterior coroborate cu examenul imagistic prin rezonanta magnetica cu protocol specific epilepsiei pentru caracterizarea anatomica a leziunii cauzale si cu examenul neuropsihologic specializat care evalueaza functia cognitiva si rezerva functionala cerebrala si poate aprecia riscul cognitiv al interventiei chirurgicale. In final rezultatele sunt discutate cu echipa de neurochirurgi care va aprecia in ce masura rezectia chirurgicala este realizabila fara a produce un nou deficit.

IMG-20121024-00022

b) Etapa chirurgicala necesita de asemenea o echipa multidisciplinara formata din echipa de neurochirurgi si anestezisti dar si din neurolog si neurofiziolog care vor efectua monitorizarea EEG si testarea intraoperatorie pentru ghidarea rezectiei chirurgicale. Monitorizarea intraoperatorie presupune aplicarea de electrozi  subdurali pe suprafata cortexului si/sau in profunzimea structurilor cerebrale.

Aceasta abordare presupune in primul lucrul intr-o echipa multidisciplinara in care elementul cheie este neurologul cu pregatire speciala in epileptologie care poate agrega profesionisti din domenii diferite pentru a lucra impreuna in solutionarea cazurilor si va prelua pacientul dupa interventia chirurgicala pentru ghidarea reabilitarii si urmarirea pe termen lung a acestuia.

Tratamentul epilepsiei farmacorezistente prin rezectia focarului epileptic dupa protocolul multidisciplinar asigura o rata de success (vindecarea crizelor epileptice) de 80-90% in pilepsia de lob temporal si 60-70% in epilepsia extratemporala. (8,9)

In perioada postchirurgicala pacientii vindecati (fara crize la 1 an postinterventie), intrerup progresiv medicatia antiepileptica si sunt reinserati social, reevaluandu-se si statutul de pensionat medical acolo unde este cazul.(9)

De asemenea cazurile care nu sunt eligibile pentru interventii chirurgicale de rezectie sunt urmarite in centrele de explorare prechirurgicala in continuare cu o abordare paleativa incercand noi combinatii medicamentoase, dieta, reabilitare ocupationala sau li se pot propune proceduri de stimulare cerebrala (stimulatorul nervului vag pentru epilepsia farmacorezistenta nu este rambursat de Casa de Asigurari).

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s